El concepte d’Indústria 4.0 descriu l’organització de processos productius basats en tecnologies i dispositius que es comuniquen de manera autònoma entre si al llarg de la cadena de valor, sobre un model de fàbrica intel·ligent (smart factory). En aquest model, els actius i processos físics són monitorats per sistemes digitals, que creen una còpia virtual del món físic i prenen decisions en temps real basades en ordres programades.

queesindustria40Aquest concepte està vinculat a l’increment de la digitalització en la indústria, en què els objectes físics s’integren amb la informació digital o disponible en xarxa, que està canviant la manera en què es dissenyen, produeixen, comercialitzen i es genera valor dels productes i serveis. Aquesta digitalització comprén des de la integració d’innovacions digitals en els productes (per exemple objectes connectats i intel·ligents: sensors, wearables, programari embegut, xarxes de comunicacions), la transformació digital dels processos de prestació de serveis (per exemple millores en l’eficiència dels recursos, productivitat, gestió logística, disseny de productes, automatitzacions, etc.), fins a la creació de nous models de negoci (per exemple XaaS, impressió 3D i personalització, manteniment, CRM).

El terme indústria 4.0, també denominat la quarta revolució industrial, naix de la introducció de conceptes o tecnologies com la Internet de les coses -IoT- i la implantació de serveis d’Internet -IoS- en el sector de la manufactura. Aquest terme impulsa la transformació digital de la indústria per mitjà de la introducció de tecnologies que permeten la hibridació del món físic (dispositius, materials, productes, maquinària i instal·lacions) amb el digital (sistemes de programari). Aquesta connexió permetrà que dispositius i sistemes col·laboren entre si i amb altres sistemes, per tal de contribuir a incrementar substancialment l’eficiència operativa i la capacitat de resposta davant de demandes canviants i cobrir tant volums de producció com varietat de productes, cosa que fa que es materialitze l’anomenada indústria intel·ligent.

Aquesta transformació només és possible per mitjà dels anomenats habilitadors digitals, això és, eines tecnològiques que tenen la capacitat d’impulsar la transformació digital de la indústria, i, per descomptat, de la mà de les persones.

La necessària transformació digital de la indústria

Necesariatransformacion2

 

Més informació:

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.