DIHS: una finestreta única regional de serveis d’innovació tecnològica

hubs1Fa temps que les regions europees més innovadores inverteixen en el desenvolupament de centres de competències (centres tecnològics i universitats), orientats específicament a donar suport a la modernització del seu teixit industrial i la seua competitivitat. D’acord amb l’Estratègia europea de digitalització industrial, aquests centres de competència s’estan interconnectant amb altres agents de l’ecosistema regional (empreses habilitadores, incubadores i acceleradores, clústers empresarials, inversors, autoritats locals) per a oferir un millor servei a les empreses, construint el que es denomina DIH digital innovation hubs (hubs d’innovació digital).

Aquests DIH són instal·lacions caracteritzades per tindre una finestreta única de serveis d’innovació tecnològica a empreses, per a proporcionar accés a centres de competència en tecnologies digitals, accés a finançament públic i privat per a escometre la transformació digital, serveis de mentoring empresarial, formació i capacitació, serveis d’intel·ligència de mercat, etc.

hubs2

Un DIH suposa un salt considerable en la prestació de serveis d’innovació a empreses, ja que desenvolupa una oferta coordinada i coherent de serveis que són necessaris per a ajudar les empreses (especialment les empreses i pimes de sectors tradicionals), que tenen dificultats en la seua modernització, per mitjà d’una finestreta única empresarial.

La Comunitat Valenciana té un ecosistema incipient en indústria 4.0, amb múltiples agents capacitats i ben posicionats en l’àmbit internacional, encara que feble en estar molt fragmentat i poc cohesionat. Aquest és precisament un dels eixos estratègics que defineixen el Pla de l’Agenda Indústria 4.0 CV: Eix 3 organització i cohesió del sector industrial per al creixement, i els DIH poden ser una peça clau per a vertebrar i posicionar l’oferta de capacitats i serveis d’innovació tecnològica a empreses. D’aquesta manera, facilitant a les empreses l’accés i identificació a l’oferta innovadora disponible de la Comunitat Valenciana, s’estimularà enormement la innovació regional, i millorarà la competitivitat de les empreses receptores.

 

DIH indústria 4.0 de la Comunitat Valenciana

Alguns dels DIH o iniciatives relacionades situats a la Comunitat Valenciana són:

Inndromeda, l'Aliança en Tecnologies Innovadores per a la Comunitat Valenciana.

Inndromeda és una associació sense ànim de lucre que representa un important esforç de col·laboració públic-privada, en el qual la comunitat empresarial, les universitats, els centres tecnològics i d'investigació i les Administracions Públiques sumen forces per a impulsar el desenvolupament i la implementació de les tecnologies habilitadores en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

D'aquesta manera, es garantirà l'accés a les tecnologies disruptives que protagonitzen la nova economia, proporcionant les competències necessàries per a obtindre avantatges competitius de la seua aplicació.

hubs3HUB4MANUVAL: DIH especialitzat en les indústries del futur. La seua missió és servir com a finestreta única a les empreses que necessiten solucions innovadores per als seus processos productius de la mà de la robòtica, les tecnologies de la informació i les comunicacions, acostant els resultats de la investigació a les indústries. Orientat a donar suport a les empreses valencianes de manufactura en la transformació digital i automatització dels seus processos de fabricació. En la seua creació es preveu l’alineació de diversos centres de competència de la Comunitat Valenciana: UPV (AI2,CGIP), AIJU, ITI, AITEX, INESCOP, AIDIMME i ITC. Hi participen clústers industrials com PLATECMA, FEMEVAL, FEDACOVA, CIERVAL i FEDEMCO, així com empreses com FundingBox. Està inclòs en el de la Comissió Europea.

Data Cycle Hub: DIH especialitzat en tecnologies Big Data, intel·ligència artificial i cloud computing. La seua missió és convertir-se en finestreta única a aquelles empreses que necessiten solucions i serveis avançats basats en analítica de dades avançades i aprenentatge automàtic. Està inclòs en el catàleg europeu de DIH de la Comissió Europea i ha rebut la BDVA i-Space Silver label, un distintiu de qualitat en l’àmbit europeu mitjançant el qual es reconeix el compliment d’estàndards definits per la Big Data Value Association.

Dinapsis: Centre d’innovació especialitzat en la gestió sostenible de l’aigua i el territori, impulsat per les empreses Suez i Hidraqua i situat a Benidorm. Ofereix un espai dissenyat per a operar, desenvolupar i mostrar les solucions més avançades en aquesta matèria. Tot això amb el principal objectiu d’oferir noves solucions digitals que milloren la qualitat de vida de les persones que habiten i visiten les ciutats.

Iniciatives rellevants associades amb DIH indústria 4.0

hubs4TECH4CV: Iniciativa amb suport de l’Agència Valenciana de la Innovació que persegueix la creació d’una aliança de centres de competències en habilitadors tecnològics per a la nova economia. Aquesta aliança té com a missió coordinar i potenciar el desenvolupament de capacitats i solucions basades en tecnologies habilitadores 4.0, per a resoldre les problemàtiques presents i futures de qualsevol empresa de la Comunitat Valenciana en la nova economia, caracteritzada per un model productiu basat en la innovació, la tecnologia i el coneixement.

Estrategia Industria Conectada 4.0 - DIH. Grup de treball orientat a promoure la constitució de digital innovation hubs a Espanya, coordinar i ordenar el mapa nacional de DIH i definir el paper dels DIH en la política industrial espanyola i el seu alineament amb les directrius europees en matèria de digitalització industrial. Constituït en 2017 i coordinat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, hi participen entitats valencianes com IVACE, UPV i ITI.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.