Foto visita NPLa unitat d’innovació de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) finança, a l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), el desenvolupament d’un paviment urbà ceràmic permeable capaç de drenar un màxim de 10.000 litres d’aigua per metre quadrat en èpoques de pluges fortes (4-7-24)

Esta llamborda està elaborada amb material ceràmic sostenible, s’acobla i s’instal·la pràcticament en sec i, en episodis d’intenses pluges, ajuda a pal·liar els efectes negatius dels alts índexs pluviomètrics i permet drenar l’aigua cap a la terra, nodrint els aqüífers.

El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, i el director general d’Innovació, Juan José Cortés, han visitat, al campus de la Universitat Jaume I de Castelló, el demostrador DRAIKER, on durant un mes s’estan realitzant assajos per a estudiar la validesa del paviment, dels quals s’estan obtenint resultats molt positius.

Per al secretari autonòmic, Jerónimo Mora, “afrontar reptes com el canvi climàtic, la digitalització i la globalització requerix un enfocament innovador que ens permeta adaptar-nos i prosperar, i en este context la nostra responsabilitat com a Administració és fer costat als instituts tecnològics per a garantir i fomentar la I+D+I empresarial”.

En este sentit, hi ha afegit que “la col·laboració entre el sector públic i l’empresarial és essencial per a garantir que les investigacions no es queden en els laboratoris, sinó que es convertisquen en productes i servicis que beneficien la societat en el seu conjunt”.

Per la seua banda, la directora de l’ITC, Yolanda Reig, ha explicat que “l’objectiu de l’ITC és que tant les empreses com l’Administració es beneficien de l’ús d’esta mena de productes. En el cas de les empreses, perquè puguen ampliar la seua veta de mercat i fabricar este producte i les administracions, perquè fomenten la creació i la instal·lació d’estos paviments en ciutats i municipis, a fi que siguen més resilients enfront de fenòmens climàtics adversos”.

Èxit en permeabilitat

Després dels primers assajos que s’han dut a terme en el demostrador DRAIKER, s’ha observat que la permeabilitat superficial del paviment està molt per damunt del que requerixen actualment les guies de disseny que establixen permeabilitats mínimes inicials.

Per exemple, les guies dels ajuntaments de Madrid i Barcelona exigixen permeabilitats inicials superiors a 2.000 litres per hora i metre quadrat, mentres que les dels ajuntaments de València i de Castelló de la Plana exigixen valors de permeabilitat inicials superiors a 4.500 litres per hora i per metre quadrat.

Reactivació del Comité Estratègic d’Innovació en Hàbitat Sostenible

Durant la visita, el director general d’Innovació, Juan José Cortés, ha anunciat que la Conselleria que dirigix Nuria Montes reactivarà el Comité Estratègic d’Innovació en Hàbitat Sostenible, un òrgan assessor d’Ivace+i compost per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i les empreses del sector, amb l’objectiu d’actualitzar els reptes prioritaris i les solucions que es van identificar en 2019.

Des de llavors, Ivace+i ha finançat 81 projectes alineats amb els resultats d’este comité, per un import superior als 10,3 milions d’euros. D’esta quantia, almenys 2,4 milions d’euros han anat a parar directament a organitzacions del sector ceràmic.

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.