SA atrilL'activitat dels 11 centres que formen la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) genera impactes en l'economia valenciana que es quantifiquen en 775,5 milions d'euros de renda aportada al PIB regional, 16.047 llocs de treball a temps complet i una recaptació fiscal de 346,2 milions d'euros per a les arques públiques (26-6-24)

Aquests són dos de les dades extretes de l'informe “Impacte econòmic dels Instituts Tecnològics de REDIT i la seua contribució al desenvolupament del teixit productiu de la Comunitat Valenciana” elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i promogut i finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i).

El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha assistit a la presentació de l'estudi en la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) on ha assenyalat que l'objectiu de la conselleria d'Innovació, que dirigeix Nuria Montes i d'Ivace+i “és analitzar l'impacte que l'activitat dels centres tecnològics suposa per a les empreses i per al seu compte de resultats, caracteritzar a les empreses que treballen amb els Instituts i a partir de l'anàlisi dissenyar una estratègia que facilite que un major nombre d'empreses col·laboren amb els centres i incorporen la cultura de la innovació en la seua activitat”.

“Els centres tecnològics- ha afegit Felipe Carrasco- són un actiu per a les empreses. Si no tinguérem en la Comunitat aquesta xarxa sòlida, no tindríem el grau de competitivitat que tenen les nostres pimes i sectors industrials”.

En 2024 Ivace+i destina als centres tecnològics 56 milions d'euros per a donar suport a la seua activitat investigadora i impulsar la transferència de coneixement a les empreses. Dins de la línia d'ajudes a projectes en col·laboració amb *em-preses cada any Ivace+i recolza un centenar d'iniciatives d'investigació en els quals col·laboren 300 pimes de la Comunitat.

Aquesta línia d'ajudes en col·laboració amb empreses ha sigut reconeguda per la Comissió Europea com un dels cinc projectes estratègics de tot el Programa FEDER Comunitat Valenciana “el que posa de manifest la importància i el valor de la I+D com a factor estructural i de competitivitat per al desenvolupament d'una regió”.
En la presentació de resultats de l'estudi també han participat el *presi-donen-te de *Redit, Fernando saludes i el President de la CEV, Salvador Navarro.

Fernando Saludes, ha posat l'accent en el fet que “REDIT és un actiu estratègic per a la nostra regió, com ha posat en relleu l'estudi que acabem de presentar hui”. A més, ha destacat que “estem molt orgullosos de les dades que s'han extret de les enquestes amb empreses i que demostren que gràcies a la nostra aportació milloren les seues ràtios i estan més preparades per a fer front als seus competidors”.

Per la seua part Salvador Navarro, ha assenyalat que “no podem continuar perdent posicions en els ránkings de competitivitat. Hem de ser més productius, més sostenibles i, per descomptat, més innovadors. Aquest és, sens dubte, un dels reptes més importants per al nostre teixit empresarial i per a la nostra societat. Un repte en el qual les empreses necessitem del suport del sector públic i el coneixement i suport en matèria d'I+D+i dels instituts tecnològics”.

Resultats de l'estudi

Per a valorar la col·laboració centre tecnològic-empresa s'ha recorregut a la realització d'una enquesta a 4.102 empreses que van col·laborar amb REDIT en 2022, així com a la informació que proporciona la base de dades SABI sobre els comptes anuals de les empreses.

Segons les conclusions de l'informe, les companyies col·laboradores de REDIT van aconseguir augmentar les seues vendes en una mica més de 1.000 milions d'euros en 2022 gràcies a la posada en marxa dels projectes activats amb l'ajuda d'algun dels centres tecnològics associats. Aquesta col·laboració els va permetre millorar la seua rendibilitat 1,3 punts percentuals de mitjana.

El 65,1% de les signatures enquestades considera que han aconseguit els objectius previstos i el 78,8% està d'acord o molt d'acord amb la bona relació entre els professionals dels instituts i els de l'empresa.

Un altre de les dades obtingudes és que les signatures que col·laboren amb REDIT tenen major grandària, amb un percentatge de grans empreses del 5,1% sobre el total, enfront del 0,1% de les no col·laboradores.

També estan més internacionalitzades, ja que el 53,9% del total exporten i/o importen, molt per damunt de l'11,7% de les quals no treballen amb REDIT. Són més productives, amb un valor afegit per ocupat un 38% superior; i més solvents, amb una ràtio de recursos propis amb relació a l'actiu del 44,4%, 4,2 punts percentuals més que la mitjana de les no col·laboradores.

Finalment, estan menys endeutades, ja que només necessiten 2,68 anys de beneficis per a amortitzar el seu deute, enfront dels 3,43 anys de mitjana de la resta d'empreses.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.