240610INN Foto1 DGEArguelles planta biometanoEl director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, junt amb l’alcalde d’Utiel,Ricardo Gabaldón, ha visitat les obres de la planta de biometà que s’està construint en el polígon Industrial El Tollo, situat a la localitat (11-6-24)

Tal com ha explicat Argüelles, “es tracta de la primera planta de biometà a laComunitat Valenciana que injectarà gas renovable en la xarxa de distribució”, i la seua entrada en funcionament està prevista per al primer semestre de 2025.

Durant la visita, en la qual també han participat responsables de les companyiesNaturgy i Nedgia (la distribuïdora de gas del grup), Argüelles ha subratllat l’aposta del Consell per “liderar l’impuls del biometà, perquè es tracta d’un gas renovable, amb un enorme potencial i que és totalment intercanviable pel gas natural”.

El director general ha destacat “els evidents beneficis que comporta la produccióde biometà” per a injectar en la xarxa gasista, i per això, des de la Conselleria d’Innovació que dirigix Nuria Montes, “facilitarem i impulsarem fermament el seu desenvolupament en el territori valencià per a aconseguir que puga anar substituint gradualmentl’ús del gas natural en els pròxims anys”.

Cal destacar que este gas d’origen renovable es pot distribuir a través de lainfraestructura gasista existent i emprar-se amb les mateixes aplicacions energètiques en llars, indústries, comerços i també per a mobilitat en el transport, i contribuir així a la descarbonització.

Impuls dels gasos renovables a la Comunitat

Per al director general d’Energia, els gasos renovables, com el biogàs i el biometà,són “clau per a avançar en la transició energètica” i des de la Conselleria d’Innovació s’està treballant en el foment “real i decidit” d’esta mena de plantes, gràcies a les quals “no només es reforça la seguretat de proveïment, guanyant en sobirania energètica,sinó que, a més, permeten una gestió millor dels residus urbans, industrials i agroalimentaris”.

Argüelles ha destacat que els gasos renovables “són un vehicle òptim per a contribuir a la transformació del model energètic, per l’enorme diversificació de fonts de subministrament disponibles”.

Així mateix, ha indicat que “constituïxen una alternativa essencial en la cercade solucions que impulsen la competitivitat i sostenibilitat de les indústries per la seua enorme capacitat per a reduir la dependència dels combustibles fòssils i mitigar l’impacte ambiental”.

Per a Argüelles el sector agroalimentari, igual que uns altres, s’enfronta alrepte de la valorització dels seus residus i la seua transformació en biogàs, cosa que, a parer seu, és “una oportunitat per a alinear-se en el residu zero, la descarbonització i l’eficiència energètica”.

El desenvolupament de plantes de biogàs com a font energètica permet no nomésla producció mitjançant una energia renovable, sinó la gestió sostenible dels residus i, per tant, evita l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera.

Més de 5.300 llars proveïdes

La planta d’Utiel utilitzarà residus agroindustrials per a produir biometà i,amb una producció prevista de 20 gigawatts a l’hora, tindrà capacitat per a proveir més de 5.300 llars amb un gas d’origen renovable que podrà ser injectat en la xarxa de distribució.

D’esta manera, s’evitarà l’emissió a l’atmosfera de més de 4.300 tones de diòxidde carboni a l’any. Esta infraestructura gasista, la construcció de la qual ha sigut promoguda per Naturgy, en col·laboració amb AEMA Servicios Energéticos, comptarà amb una capacitat de producció de 20 gigawatts a l’hora i suposarà una inversió de 2,7 milionsd’euros.

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.