240605 FOTO INN CicSyst Intervención FelipeLa Comunitat Valenciana rep, dins del programa Horitzó Europa, 3,8 milions d'euros per a desenvolupar sistemes pilot de gran escala que permeta obtindre solucions circulars per a la reutilització d'aigües residuals i la valorització de bioresidus i de residus d'envasos alimentaris (6-6-24)

Aquesta ajuda suposa el 38% del pressupost total (10 milions d'euros) que la Comissió Europea ha concedit per a l'execució del projecte CircSyst, Circular Systemic Solutions, en el qual participen 32 entitats públiques i privades de països com Bèlgica, Finlàndia, Grècia, Suècia, Àustria, Eslovènia i Hongria i Espanya representada en la Comunitat Valenciana pel centre tecnològic del joguet (AIJU) i l'Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME).

L'objectiu d'aquesta iniciativa és generar una cartera de solucions que permeten millorar la sostenibilitat de ciutats i sectors manufacturers clau en diverses regions europees. Per a això, es desenvoluparan 9 plantes pilots per tota Europa, 3 d'elles en la Comunitat Valenciana, amb tecnologies d'avantguarda.

Per al secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco “el fet que moltes d'aquestes solucions i demostradors es desenvolupen amb la participació i des de la perspectiva de les petites i mitjanes empreses és un bon exemple del compromís dels sectors productius amb la sostenibilitat”.

En aquest sentit, Carrasco ha destacat “l'esforç i implicació” dels dos centres tecnològics per a portar la major part dels demostradors a la Comunitat Valenciana al mateix temps que s'ha mostrat satisfet “pel reconeixement d'Europa cap a una regió amb una clara aposta per la sostenibilitat, que compta amb un fort ecosistema innovador en el qual instituts tecnològics, universitats, administracions i empreses busquen constantment solucions i tecnologies avançades”.

Felipe Carrasco ha fet aquestes declaracions en l'acte de presentació i posada en marxa del projecte europeu CircSyst que ha reunit en BIOHUB VLC, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, a representants de les diferents institucions europees que formen part d'aquesta iniciativa.
Durant la trobada s'han presentat les 9 plantes pilot que es duran a terme al llarg dels 3 anys que dura aquest projecte.

El projecte CirCyst forma part de la iniciativa de Ciutats i Regions Circulars de la Comissió Europea (CCRI), en la qual participa la Comunitat Valenciana, representada per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) que presideix Nuria Montes.

Demostradors amb segell valencià

La Comunitat Valenciana liderarà el desenvolupament i implementació de 3 dels 9 demostradors pilots inclosos dins del projecte CircSyst.

El demostrador d'aigües residuals situat en la localitat valenciana de *Riba-roja de Túria, pretén mostrar la viabilitat d'una gestió intel·ligent d'aquestes aigües regenerades orientada a múltiples usos potencials que es poden donar en un context industrial.

S'estima que aquest demostrador permetrà reciclar entre el 20 i el 50?% de les aigües que es rebutgen actualment.

El demostrador de tractament de residus estarà enfocat a la valorització del bagàs generat per la indústria cervesera (sis tones a Europa), l'objectiu de les quals és maximitzar el valor d'aquest bagàs a partir de l'extracció de components de major valor en el mercat (com a probiòtics i proteïnes) i, amb les fibres resultants, obtindre plàstics compostos per a fabricar altres productes com a mobiliari o *pallets.

Aquest demostrador compta amb dues plantes pilot, una a escala laboratori situat a la Universitat Politècnica de València (UPV) i una altra industrial, situada en les instal·lacions de L.Pernia a Guadalajara per a dur a terme l'extracció de les substàncies d'alt valor.

Es preveu que, en el marc d'execució d'aquest projecte, el sistema pilot permeta reduir entre 1’3 i 1’5 tones el consum de plàstics a Espanya, una xifra que podria multiplicar-se exponencialment amb la seua replicabilidad industrial fins a aconseguir els 4’2 milions de tones en tota Europa.

Finalment, en l'àmbit del reciclatge mecànic de PET multicapa (mPET) el demostrador, liderat per AIJU, en el qual treballarà ACTECO, juntament amb CABKA i PLASTIMODUL, permetrà una reducció de prop de 2 milions de tones de residus d'envàs alimentari en la Comunitat Valenciana.

A Europa es generen aproximadament un milió de tones anuals procedents d'envasos alimentaris. Donades les exigències de la indústria, s'estima que, aproximadament, un 47% d'aquests productes són multimaterials, que no es poden reciclar amb altres polímers donada la seua incompatibilitat, per la qual cosa aquests residus són enterrats o incinerats.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.