240405 INN FOTO1 ARGUELLES MADRID AUTOCONSUMOEl director general d'Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha participat en la IV Cimera d'Autoconsum, organitzada a Madrid per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), on ha posat de manifest la importància de l'emmagatzematgeper a augmentar l'autoconsum a nivells pròxims al 90%, la qual cosa permetrà "augmentar les instal·lacions existents, alimentar punts de recàrrega de vehicles i abocar a la xarxa elèctrica, donant un servei de generació distribuïda”. (5-04-2024). 

En la seua intervenció, ha explicat que actualment l'autoconsum de l'electricitat generada mitjançant panells fotovoltaics se situa entorn del 30% i la resta és abocada a la xarxa, per la qual cosa “la gran revolució és l'emmagatzematgeque permeta que l'autoconsum de l'electricitat generada passe a nivells pròxims al 80 o 90% d'autoconsum”.

Referent a això el director general ha posat l'accent en l'emmagatzematge “com a peça fonamental en la integració dels projectes d'energies renovables i l'estabilitat de la xarxa elèctrica”. L'emmagatzematge energètic es presentaal seu judici “com un pilar fonamental” de la transició energètica i la descarbonització del sistema i “és un recurs clau per a implementació massiva de les energies renovables”.

En el cim, que va reunir més de 300 assistents, s'ha advocat per impulsar la incentivació fiscal de l'autoconsum, a través de l'IVA reduït, la bonificació de l'IBI i altres per la simplificació que representen i perquè s'apliquende manera immediata.

Segons Argüelles, l'autoconsum “a més de protegir la competitivitat del nostre teixit empresarial de factors externs, com la guerra a Ucraïna, Israel o Algèria, allibera espai en les xarxes que poden servir per a ajudar en elprocés d'electrificació, essencial en el camí cap a la descarbonització".

Impuls de les comunitats d'Energia

D'altra banda, el titular d'Energia ha incidit en la necessitat d'impulsar l'autoconsum compartit, a través de les comunitats d'energia “per a facilitar a tota la ciutadania l'accés a l'energia solar, ja que a través d'aquestamena de comunitats es poden organitzar per a “produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis energètics, mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat”.

Al seu judici, les comunitats d'energia i l'autoconsum, tant individual com col·lectiu, “impliquen canvis profunds en el model energètic” i el seu desenvolupament en les empreses “repercuteix directament en la millora de laseua competitivitat i, en el cas de les llars, ajuda a l'estalvi en la factura d'energia”.

Cal destacar que *Ivace+i Energia, dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme secunda fins al 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica, a partir d'energies renovableso energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables, amb un màxim de 200.000 euros per projecte.

Així doncs, Ivace+i Energia destinarà un total de 5 milions d'euros per a secundar 126 projectes d'instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica en comunitats d'energies renovables.

Es tracta d'una línia dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com a les comunitats de propietaris i cooperatives. Per al director general d'Energia, les comunitats energètiqueslocals són un element important en la transició energètica perquè constitueixen una “peça bàsica per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics”.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.