L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, l'Ivace, ha rescatat un total de 19,2 milions d'euros del pressupost de 2023 per a destinar-lo a la concessió d'ajudes dirigides a pimes i a persones consumidores vulnerables de la Comunitat Valenciana.En concret, l'Ivace ha recuperat 10 milions d'euros per a la convocatòria de la segona edició del Programa Innova-CV, i 9,2 milions d'euros per a les ajudes del bo social tèrmic corresponents a l'exercici 2020. (27-1-24)

L'Ivace gestionarà durant 2024 este pressupost que quedava encara disponible del 2023 i que estava destinat a perdre's. Això s'ha produït gràcies a la gestió de la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, i presidenta de l'Ivace, Nuria Montes, i del secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, que han fet un esforç important per a accelerar els tràmits i convocar estes subvencions abans de finalitzar 2023, i això ha evitat que es perderen.

Innova-CV

La convocatòria d'ajudes de la segona edició del Programa Innova-CV es va publicar el passat 26 de desembre i el termini per a presentar sol·licituds finalitzarà el pròxim 22 de febrer.

L'objectiu d'esta convocatòria és impulsar la innovació en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana amb el finançament de projectes d'innovació de productes, processos, indústria 4.0 i innovació en l'àmbit de les TEIC (tecnologies d'electrònica, informació i comunicació).

El programa té un pressupost de 10 milions d'euros, finançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. D'estos, l'Ivace finançarà fins al 45 % de les despeses derivades de la contractació de servicis de consultoria i assistència tècnica, registre de patents, marques, models d'utilitat i dissenys industrials, despeses de personal tècnic que participe en el projecte, així com l'adquisició d'actius materials (béns d'equip) o immaterials (programari).

Bo social tèrmic

Quant a les subvencions del bo social tèrmic, el 21 de desembre de 2023, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar el decret pel qual es regula la concessió d'ajudes urgents per concessió directa a persones que tenien la consideració de beneficiàries el dia 31 de desembre de 2019 del bo social d'electricitat, a través de l'abonament d'un pagament únic en concepte de bo social tèrmic.

L'Ivace gestionarà el pagament d'estes subvencions corresponents a l'exercici 2020 que ascendixen a un total de 9,2 milions d'euros. L'abonament de les ajudes es farà directament, sense que les famílies hagen de fer cap tràmit previ, i serà un requisit indispensable que el punt de subministrament estiga radicat a la Comunitat Valenciana, i això es posa de manifest un compromís de la Conselleria i de l'Ivace amb les persones consumidores més vulnerables.

El bo social tèrmic és un programa de concessió directa d'ajudes destinades a pal·liar la pobresa energètica en persones consumidores vulnerables, quant a energia destinada a usos tèrmics, com per exemple, calefacció, aigua calenta sanitària o cuina que des de 2020 tramiten les comunitats autònomes que prèviament han sol·licitat els fons al Govern central.

En este sentit, cal recordar que en 2020 el Consell del Botànic no va sol·licitar estos fons ni va plantejar quina conselleria o organisme podia tramitar estes ajudes, malgrat l'existència de subvencions directes per a esta finalitat, i això va afectar 160.000 valencians. 

Una vegada advertits per les denúncies de les possibles persones beneficiàries i mitjançant les queixes elevades al Síndic de Greuges, el Consell del Botànic va decidir que l'Ivace seria l'encarregat de tramitar i atorgar estes ajudes. D'esta manera, es va poder tramitar 2021, però no 2020, ja que no s'havien sol·licitat els fons. 

Davant d'esta situació, el juny de 2023, el Botànic en funcions va acordar generar una partida pressupostària extraordinària en el pressupost de 2023 de 9,2 milions d'euros per a poder pagar el bo social tèrmic de 2020. El problema, advertit també pel Síndic de Greuges, era que l'Administració valenciana necessitava la tramitació de dos normes amb caràcter de llei per a poder abonar, tres anys després, una subvenció corresponent a l'exercici 2020.

Així, esta modificació pressupostària del Botànic en funcions va obligar que el nou equip de la Conselleria haguera de tramitar en un termini de tan sols tres mesos les ajudes de 2020, i gràcies a esta gestió s'ha aconseguit que els 9,2 milions d'euros generats de manera extraordinària en el pressupost de 2023 per al bo social tèrmic no es perderen i se'n puguen beneficiar les persones consumidores vulnerables.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.