a Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d'Ivace Energia, ha quadruplicat el pressupost previst per a 2021 per a impulsar les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica en comunitats d'energies renovables.(3-1-21)

Així, aquest programa, que es va posar en marxa per primera vegada l'any passat, amb un pressupost de 550.000 euros, comptarà en 2021 amb un pressupost total de dos milions d'euros.

Es tracta d'una línia d'ajudes dirigida específicament a les comunitats locals d'energia, a través de la qual se subvencionarà fins a un 65% el cost dels projectes d'energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu, d'energia elèctrica.

Tal com ha explicat la directora general d'Ivace, Júlia Company, "sense un canvi urgent del nostre model energètic és impossible guanyar la carrera al canvi climàtic" però aquesta transició energètica "no sols ha de portar-nos a un model sostenible sinó també a nou model més just i participatiu i, en el qual els ciutadans i ciutadanes passen de ser mers consumidors a protagonistes".

Per a Company, les comunitats energètiques locals són un element "clau" en la transició, ja que persegueixen finalitats no sols econòmiques, sinó també "fomentar la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brindar oportunitats d'ocupació, mantenint el valor de la generació de l'energia dins de la població local".

A través d'aquesta mena de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat.

A través d'aquest programa pioner, Ivace Energia ha subvencionat en 2020 un total de set projectes presentats pels ajuntaments d'Albalat, Llíria, Alzira, Fontanars i Canet d'En Bereneguer en col·laboració amb diferents cooperatives, així com a la iniciativa presentat per l'ajuntament de Torre d'En Besora, en col·laboració amb dues pimes.

Pla Estratègic d'Impuls a les Comunitats Energètiques

Cal destacar que una de les principals prioritats en matèria energètiques que s'ha marcat l'Ivace per a aquesta legislatura és l'impuls decidit a la implantació de Comunitats Locals d'Energia en el territori valencià.

S'ha de promoure el seu desenvolupament perquè fomenten la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brinden oportunitats d'ocupació, mantenint el valor de la generació de l'energia dins de la població local. En definitiva, són un element clau en la transició cap a un nou model energètic no sols més sostenible sinó més just i democràtic.

A través d'aquesta mena de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat.

En l'actualitat, l'Ivace està ultimant l'elaboració d'un Pla de Foment de les Comunitats Locals d'energia en el nostre territori, per al qual ha comptat amb un Grup de Treball en el qual estan representades administracions públiques, sector energètic, consumidors i cooperativisme amb l'objectiu que siga resultat d'un disseny col·laboratiu, tindre així una visió compartida sobre les Comunitats Locals, identificar els principals reptes, oportunitats i línies d'actuació per a la seua implantació massiva en la Comunitat.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.