Conseller robotLa conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l´Ivace, ha finançat amb 481.675 euros, una plataforma de fabricació intel·ligent que permet a les empreses disposar, en tan sols dues setmanes, de dades fiables per a iniciar el procés de digitalització en els seus processos productius (12-11-20)

El conseller d'Economia, Rafa Climent, acompanyat de la directora general de l´Ivace, Júlia Company, ha assistit a la presentació del demostrador PLASMA, desenvolupat per l'Institut Técnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME) per a un abast inicial de 470 empreses de la Comunitat.

Per al conseller Rafa Climent “es tracta d'una investigació enfocada a l'ús de tecnologies d'avantguarda de la qual es pot beneficiar qualsevol empresa sense distinció de la grandària”.

Segons Climent “l'impuls que des de la Conselleria d'Economia i l'IVACE volem imprimir a aquestes iniciatives és inequívocament necessari per a la renovació dels processos de fabricació de les empreses, la regeneració del nostre teixit productiu i l'obertura cap a nous conceptes de producció que ajude a aconseguir una societat i entorns més sostenibles i justos”.

PLASMA: tres línies d'investigació

La plataforma de fabricació intel·ligent PLASMA consta d'una línia fixa situada en AIDIMME enfocada a la personalització del producte i la flexibilitat en els processos de producció de forma ordenada i progressiva.

També de dos demostradors portàtils que incorporen tecnologia de robòtica col·laborativa i de monitoratge de processos que permet a les empreses, en les seues pròpies instal·lacions, realitzar una anàlisi del procés de producció mitjançant la recollida massiva de dades per a evitar errors i millorar l'eficiència i iniciar així el disseny de digitalització per a la fabricació intel·ligent.

La fabricació additiva per impressió 3D, la visió artificial per al control de qualitat, o la realitat augmentada d'assistència al muntatge de peces, són unes altres de les tecnologies incorporades al sistema, preparat per al control remot a través del núvol i la seua integració en el programa de planificació de l'empresa.

Per al president de AIDIMME, Fernando Saludes, aquestes tecnologies són impulsores d'un nou escenari, més eficient, més respectuós amb el medi ambient per la seua eficàcia i reducció del consum energètic, i més amable amb les persones”.

Apte per a qualsevol sector

PLASMA s'ha validat sobre casos reals i ha començat la seua marxa per a la seua instal·lació en empreses del sector de la fusta, moble i metalmecànic, independentment de la seua grandària, procés o producte i s'anirà incorporant progressivament a altres indústries.

Segons els resultats de l'Institut Tecnològic AIDIMME obtinguts sobre casos reals, les tecnologies amb major projecció actualment en les empreses són la robòtica, l'anàlisi i millora dels processos a partir de la recopilació massiva de dades, i la integració d'aplicacions que faciliten la comunicació entre els processos de gestió i les màquines.

Amb la plataforma PLASMA “podem avaluar en poc temps la viabilitat d'un procés de transformació digital i quantificar la inversió necessària, amb un període d'amortització que es mou en el curt termini, d'1 a 3 anys, en els sectors analitzats i depenent del procés”, ha explicat el responsable de Desenvolupament Industrial i Desenvolupament de Producte de AIDIMME, José Luis Sánchez.

Més ajuda als centres tecnològics

El conseller ha agraït als Instituts Tecnològics l'important paper que han jugat des del principi de la pandèmia en la reorientació i desenvolupament de productes i solucions per a les empreses en benefici de la societat.

Durant la seua intervenció, Climent ha assenyalat que dins dels pressupost de l´Ivace per a l'exercici de 2021, la partida per als centres tecnològics ascendeix a 50,9 milions d'euros, 3 milions més que en 2020.

“Una ajuda- ha destacat el conseller – que en els últims cinc anys s'ha incrementat en un 108% passant de 24,5 milions d'euros a 50,9.

A la demostració de la plataforma PLASMA també han assistit els responsables tècnics de la iniciativa, el president de FEVEC, Francisco Zamora, i els secretaris generals de les patronals Fevama, Femeval, i Fempa, Rafael Pérez, Alejandro Soliveres, i Luis Rodríguez als qui el conseller també ha agraït el seu esforç en la transferència dels resultats d'investigació a les empreses.

 

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.