protocolo desinfección mascarillas hospital xativa ontinyent 2La situació de desproveïment d'Equips de Protecció Individual (EPIs) com les màscares filtrants FFP2 i FFP3 durant l'actual crisi COVID-19 ha despertat l'interés en la comunitat científica per avaluar possibles tractaments de descontaminació que incrementen la seguretat de la seua reutilització (22-6-2020)

AINIA ha volgut sumar-se a aquest repte, realitzant un estudi amb la col·laboració de la Fundació FISABIO i el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent de la Comunitat Valenciana, i el finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), marcant-se dos objectius: eliminar la contaminació microbiològica que poguera haver-se quedat en la màscara durant el seu ús, i que el tractament de desinfecció no perjudique l'eficàcia filtrant.

Desinfecció mitjançant tractament tèrmic.

Segons assenyala Andrés Pascual, Cap d'Innovació de AINIA, “D'entre les diferents tecnologies de descontaminació avaluades per *AINIA s'ha optat per investigar el tractament tèrmic en acte-clau, a 120 graus centígrads durant 20 minutos”.

Segons Pascual, “banyar una màscara filtrant FFP2 i FFP3 pot alterar la seua capacitat de fixació electroestàtica de partícules, reduint significativament la seua eficàcia filtrant pel que, d'entrada, caldria descartar mètodes de descontaminació que empren aigua o líquids com a solucions alcohòliques, lleixiu o solucions amb sabó”.

Un altre motiu no menys important per a la selecció del tractament tèrmic és “la disponibilitat d'acte-claus en els centres hospitalaris, la qual cosa permet aplicar el protocol amb equips i procediments similars als que ja emprem per a l'esterilització de material sanitari, evitant així l'adquisició de nous equips”, indiquen Ana Mesa i Rafaela Bono, supervisores de Quiròfan dels Hospitals d'Ontinyent i Xàtiva respectivament.

“Aquesta investigació igual que la resta d'accions desenvolupades pels centres tecnològics durant la pandèmia- ha assenyalat la directora general de l´Ivace, Júlia Company, sorgeix del coneixement acumulat en els més de 400 projectes desenvolupats en els últims anys en col·laboració amb 1.800 empreses i que hem finançat des de l'IVACE”.

“Una col·laboració institut tecnològic-empresa important i necessària que ajuda al fet que les investigacions d'aquests centres responguen a les necessitats reals de les nostres empreses i que evidencien una vegada més que l'apostar per la I+D és una inversió i no una despesa”.

Comprovació de l'eficàcia del tractament.

Per a comprovar l'eficàcia del mètode de descontaminació, AINIA ha desenvolupat una metodologia de contaminació de màscares amb el microorganisme E. coli, emprat com a model alternatiu vàlid per a estudiar tractaments tèrmics enfront del SARS-Cov-2. S'ha pogut determinar l'eficàcia dels tractaments tèrmics aconseguint reduccions d'almenys un 99,999% d'E. coli .

Durant l'estudi, s'han assajat diferents tipus de màscares FFP2, models i marques, trobant diferències en la resposta d'alguns materials.

D'altra banda, la comprovació de l'efecte del tractament sobre les propietats filtrants de la màscara ha sigut realitzada pel *IISTA-*CEAMA, pertanyent a la Universitat de Granada. Els assajos realitzats van mostrar que les màscares tractades tèrmicament mantenien la seua eficàcia filtrant per damunt del 95%, fins i tot, després de tres cicles de descontaminació.

Borses d'alumini individuals per a ús unipersonal

Per a limitar riscos s'ha previst la introducció de les màscares a descontaminar en bosses d'alumini individuals. Luis Gil, investigador de *AINIA que ha participat activament en l'estudi explica que “Les bosses d'alumini impedeixen el pas del vapor d'aigua evitant condensacions que pogueren banyar la màscara i reduir la seua càrrega electroestàtica, i per tant, perdre eficàcia filtrant. A més, l'ús d'una bossa individual permet garantir l'ús unipersonal aportant major confiança a l'usuari”.

Pròxims passos

El nou protocol desenvolupat en les instal·lacions de AINIA a Paterna (València) ha sigut assajat pels centres hospitalaris del Dpto. de Salut Xátiva-Ontinyent de València, que col·laboren en l'estudi per mediació de FISABIO.

“Aquest projecte és una mostra més de la importància que té per al nostre departament de salut comptar amb el suport de la Fundació FISABIO. Això unit al planter de professionals sanitaris i no sanitaris amb grans inquietuds en investigació de què disposem, ens ha portat a tindre actius actualment nou projectes sobre la COVID-19.

Aquest que presentem hui juntament amb Ainia és fonamental punt dins de la línia de sostenibilitat que estem treballant com especialment per la protecció que ens brinda la reutilització de les màscares per al seu ús per part dels professionals sanitaris que treballen amb pacients afectats de COVID19”, ressalta Margarita Llaudes, gerent del DS de Xàtiva-Ontinyent.

Els resultats de l'estudi es posen a la disposició de la Conselleria de Salut de la Comunitat Valenciana i la resta del sector sanitari, així com la disponibilitat de *ainia per a continuar aprofundint en la investigació amb altres models de màscares, nous equips de tractament tèrmic o l'adaptació del protocol per a altres col·lectius de consumidors d'aquesta mena de màscares.

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.