L’Agenda Indústria 4.0 Comunitat Valenciana es construeix com una estratègia regional, coordinada per l’IVACE, que té com a objectiu l’evolució del model productiu de la Comunitat Valenciana cap al concepte de nova indústria sostenible, intel·ligent i integradora, per mitjà de la digitalització i mitjançant l’actuació alineada i la col·laboració efectiva dels agents clau del Sistema Valencià d’Innovació, públics i privats, en un context d’actuació global.
Aquest pla respon, d’una banda, a la necessitat de desenvolupar un full de ruta alineat amb les polítiques previstes en matèria de digitalització industrial, tant a escala de la Unió Europea com en l’àmbit nacional, dirigides a l’enfortiment de la indústria europea i espanyola, respectivament.
Al mateix temps, aquest pla desenvolupa la política de nova indústria sostenible definida en el marc de l’Estratègia d’especialització intel·ligent per a la investigació i innovació de la Comunitat Valenciana, RIS3CV, alhora que potencia la seua execució amb les mesures previstes en els eixos 1 i 3 del PO FEDER CV 2014-2020
Per a aconseguir aquest objectiu principal, des d’IVACE s’han definit els següents objectius específics:
• L’increment de la competitivitat empresarial de la Comunitat Valenciana mitjançant la transformació digital del sector industrial regional.
• El desenvolupament i consolidació de l’oferta TEIC regional de solucions digitals i d’electrònica avançades per a la indústria i de béns d’equip.
• L’establiment de plataformes de col·laboració sostenibles per a la dinamització de les relacions entre empreses, agents d’innomediació i generadors de coneixement i tecnologia.
Amb aquesta finalitat s’ha elaborat l’Agenda Indústria 4.0 de la Comunitat Valenciana: un pla de treball estructurat en 6 blocs, i en el qual es defineix una estratègia amb la qual articular de manera eficient i ordenada l’ecosistema regional d’indústria 4.0, i que es focalitzarà en les persones, la sostenibilitat, la cohesió, la maduresa de la indústria i el posicionament nacional i europeu. El Pla de l’Agenda Indústria 4.0 està basat en 5 eixos i 15 reptes, que al seu torn es despleguen en un total de 40 línies d’actuació.
RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy - Estratègia d’especialització intel·ligent en investigació i innovació) (1). Es refereix a la focalització productiva/empresarial d’una regió, en el nostre cas la Comunitat Valenciana, en àmbits potencialment competitius i generadors de desenvolupament en el marc d’un context global.
En el marc conceptual europeu d’RIS3, la Generalitat es va plantejar abordar l’exercici estratègic d’especialització intel·ligent com una oportunitat per a reformular la seua estratègia econòmica basada en el coneixement com a element capital per a reprendre la senda del desenvolupament. (2)
Alineada amb l’Estratègia espanyola de ciència i tecnologia i d’innovació 2013-2020, en la qual s’integra, l’objectiu general per a l’Agenda RIS3 a la Comunitat Valenciana (RIS3-CV) és constituir una referència estratègica regional per a les polítiques d’I+D+i que impulse els canvis estructurals, definisca els incentius i determine els objectius i esforços que cal dur a terme per a disposar de les capacitats en l’àmbit de la investigació i la innovació que contribuïsquen al nostre progrés econòmic i social. (2)
Per a això, la Generalitat ha tingut la col·laboració dels agents econòmics, socials i del coneixement i els ha implicat en l’elaboració del plantejament estratègic d’RIS3-CV.. (2)
RIS3-CV consta d’una anàlisi del context econòmic i social valencià que culmina amb la matriu DAFO per a l’abordatge dels canvis econòmics des d’una perspectiva basada en el coneixement. (2)
El pla d’execució d’RIS3-CV inclou les mesures inicialment proposades per la Generalitat combinades en polítiques que perseguiran aconseguir els objectius de l’agenda estratègica. Aquesta proposta se sustenta en un marc pressupostari, i roman viva i en evolució gràcies a un sistema de seguiment i avaluació que detalla els indicadors lligats als diferents objectius que RIS3-CV es planteja. (2)
Finalment, s’han establit processos de governança que impliquen tots els agents vinculats amb el sistema valencià de la innovació en la presa de decisions sobre l’estratègia.. (2)
Amb aquestes premisses, RIS3-CV va ser aprovada pel Consell, per mitjà de la seua Comissió Delegada per a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, el 26 de desembre de 2016, i validada per la Comissió Europea el 27 de febrer de 2017. (2)
Il·lustració 1: Priorització d’activitats i tecnologies (Font: RIS3CV).
Les polítiques RIS3CV de nova indústria sostenible
L’Estratègia d’especialització intel·ligent, RIS3CV, prioritza els eixos de desenvolupament clau de la competitivitat regional impulsant polítiques focals en matèria de qualitat de vida, producte innovador i fabricació avançada, i transversals en matèria de sostenibilitat i noves oportunitats.
A més, la RIS3 CV potencia les àrees d’especialització tecnològica de futur següents:
Les àrees d’especialització que s’analitzen s’han reordenat en els següents àmbits:
Polítiques focals
Il·lustració 2: Entorns de desenvolupament potencial amb més pes i projecció econòmica de la Comunitat Valenciana (Font: RIS3CV).
Polítiques transversals
Il·lustració 3: Àrees d’especialització tecnològica de futur (Font IVACE)
Més informació:
Referències:
(1) RIS3: http://www.ris3cv.gva.es/es
(2) RIS3 CV: http://www.ris3cv.gva.es/es/ris3-comunitat-valenciana
LAB Indústria 4.0 sorgeix de la voluntat de la Conselleria d’Economia Sostenible i de l’IVACE d’aconseguir la transformació digital del teixit industrial de la Comunitat, apostant des de l’inici per la cooperació i la col·laboració de tots els agents implicats en el foment de la innovació.
Amb aquesta finalitat, IVACE ha posat en marxa el primer laboratori d’idees innovadores en matèria d’indústria 4.0 de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb associacions empresarials, universitats, centres tecnològics i sindicats, i amb tots aquells que tinguen propostes per a prendre decisions consensuades que ens ajuden a prioritzar i executar les accions previstes en el Pla Agenda Indústria 4.0 de l’IVACE.
Composició del LAB Indústria 4.0 CV
La composició del LAB està formada per quatre tipus d’agents: Indústria, sindicats, centres tecnològics i Administració pública. Els membres que componen el LAB en l’actualitat són els següents:
CEV AVIA ATEVAL FEMEVAL QUIMACOVA CAMARA Valencia
Ai2 ITI Lsi-UA
CCOO-PV UGT
IVACE DGIE DGTIC SERVEF |
|
El grup de treball LAB Indústria 4.0 té previst reunir-se diverses vegades a l’any. L’última trobada es va celebrar en el mes d’octubre, en què es va començar a treballar en l’inventari d’accions i reptes de futur relacionats amb els eixos estratègics d’actuació definits en el Pla Agenda Indústria 4.0.
El LAB Indústria 4.0 s’ha constituït amb tres objectius específics:
Articulació del model de governança |
Articulació del model de governança, responsabilitats, validació d’accions proposades, identificació de reptes, indicadors, terminis i previsions pressupostàries. |
---|---|
Dinàmica d’actualització continuada del document de treball, completant la tasca d’enquesta de capacitats i4.0 regionals. | |
Construcció de l’entorn de comunicació regional d’indústria 4.0 | Habilitar un entorn participatiu per a la promoció de l’ecosistema regional i4.0, portal regional i4.0. |
Generació d’informació especialitzada, identificació d’habilitadors, bones pràctiques en indústries, plataformes d’impuls i40. | |
Impuls d’iniciatives previstes en el Pla Agenda Indústria 4.0 CV |
DIH, plataforma economia circular, de serveis digitals, etc. |
Nous serveis i programes de suport i estímul. |
Per a aconseguir aquests objectius específics s’han definit les següents fites:
L’interés en la digitalització industrial, i la visió de la indústria 4.0 en particular, s’ha estés ràpidament per la Comunitat Valenciana, com així es manifesta per les diferents iniciatives que han sorgit en diferents sectors i àmbits:
© 2020, Generalitat
Consellería d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Institut Valencià de Competitivitat Empresarial