València serà Capital Mundial del Disseny en 2022
València serà Capital Mundial del Disseny en 2022

VWDC2022 Prendrà el relleu de la francesa Lill en aquesta iniciativa biennal creada per la World Design Organization (WDO), radicada al Canadà. El jurat d'aquesta entitat privada, formada per dissenyadors, arquitectes, interioristes i empresaris de nombrosos països, ha anunciat la seua decisió de designar a València, una oportunitat incomparable perquè la ciutat puga mostrar al món la potencial del disseny valencià, dels seus dissenyadors i de les seues empreses, així com el compromís de les institucions gràcies a aquesta eina de transformació i millora social. És la primera vegada que una ciutat espanyola exercirà aquesta capitalitat.

En comunicació per videoconferència amb l'Associació València Capital del Disseny, el secretari general de la WDO, Bertrand Derome, ha comunicat la decisió del comité en la qual s'ha valorat “la precisió, el rigor i la professionalitat” de la candidatura de València durant tot el procés, així com “la cohesió i fortalesa” del sector.

Un factor que se suma a la “maduresa del disseny valencià” que el propi jurat ja va reconéixer el mes de juliol, després d'una visita de dos dies a València en la qual el comité de la WDO va mantindre reunions de treball amb els impulsors de la candidatura i trobades institucionals al més alt nivell. Dos dies en què van poder conéixer l'ecosistema del disseny valencià, l'empresa i l'emprenedoria.

“La capitalitat per a 2022 és un premi a diverses dècades de la consolidació d'un sector tan singular i admirat com el del disseny de la Comunitat Valenciana. És històric. La jornada de hui marca un punt d'inflexió en la història contemporània del disseny a nivell nacional. Perquè Espanya aconsegueix la seua primera Capital Mundial del Disseny i perquè ha sigut gràcies a València, que sempre va mantindre, segurament per falta d'amor propi, un perfil baix. Una terra de creatius que ja era públicament admirada més enllà de les nostres fronteres regionals. València, i per extensió Castelló i Alacant - sense el sector professional de la qual i empresarial el disseny valencià no seria el que és -, ha aconseguit un punt de maduresa en disseny que mostrarà ara a la resta del món”, explica Xavi Calvo, codirector estratègic de la candidatura.

En la seua opinió, és molt destacable que aquest projecte haja aconseguit posar d'acord als grups polítics valencians i a governs, il·lusionar a professionals del disseny gràfic, de producte, d'interiors, de moda, arquitectes, il·lustradors i publicitaris, a més d'atraure empreses privades de diversos sectors i suscitar l'interés de mitjans locals, nacionals i internacionals, i no solament dels especialitzats en disseny.

Per part seua, Pau Rausell, també codirector de la candidatura, sosté que la designació de València com a Capital Mundial del Disseny és fruit, entre molts altres factors, que en les últimes dècades “s'han concentrat a València una sèrie de professionals del disseny, l'arquitectura i la il·lustració gràfica, de diferents generacions, que són capaces de projectar-se i tindre presència a nivell nacional i global”.

La candidatura de València, articulada al voltant del lema "El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits", reivindica una manera de mirar amb implicacions geogràfiques, però també estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques. El programa transversal de la candidatura València Capital Mundial del Disseny per a 2022 inclou un pla complet d'esdeveniments que abastaran totes les disciplines del disseny, des del disseny industrial al disseny d'espais passant per l'arquitectura i el disseny de serveis i interfícies. L'objectiu és coordinar la programació amb l'agenda cultural de la ciutat per a impregnar-la de disseny i acostar-la al màxim a la ciutadania.

Així, de gener a desembre, cada mes estarà protagonitzat per un tema global a partir de quatre tipus d'esdeveniments: exposició, congressos, tallers i xarrades. El focus se centrarà en continguts com el disseny enfront del canvi climàtic, el disseny mediterrani, el compromís del disseny en la igualtat de gènere, la història del disseny, el relat a partir del disseny, el desenvolupament industrial i el disseny i la naturalesa, entre altres.

Les ciutats designades Capital Mundial del Disseny en anys anteriors han sigut Torí (Itàlia) en 2008, Seül (Corea del Sud) en 2010, Hèlsinki (Finlàndia) en 2012, Ciutat del Cap (Sud-àfrica) en 2014, Taipéi (Taiwan) en 2016, Ciutat de Mèxic en 2018 i Lille (França) que prepara la seua celebració per a 2020.

La candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte de l'Associació València Capital del Disseny i compta amb l'impuls de Presidència de la Generalitat Valenciana, de l'Ajuntament de València, Turisme València, Fira València i La Marina de València.

Compta amb empreses col·laboradores com Actiu, Andreu World, Point, Zumex, Torrecid i La Impremta i institucions amigues com l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), el Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana, ComunitAD, READ i el Col·legi Territorial d'Arquitectes de València. A més, és una iniciativa que ha traspassat l'àmbit local per a convertir-se en un projecte nacional amb el suport de tres ministeris: el Ministeri de Cultura i Esport; el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a més de moltes altres altres institucions. La candidatura també ha rebut el suport de la Casa Reial espanyola.