València en la fase final per a ser designada Capital Mundial del Disseny 2022
València en la fase final per a ser designada Capital Mundial del Disseny 2022

diseño2La World Design Organization (WDO) amb seu a Quebec (el Canadà), ha anunciat que València i Bangalore (l'Índia) seran les ciutats finalistes que competiran per ser triades Capital Mundial de Disseny 2022. València competirà amb una candidatura que porta per lema "El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits". El jurat ha valorat molt positivament el “estat de maduresa del disseny valencià” per a aquesta selecció.

“Bangalore és una ciutat emergent que s'enfronta a una àmplia varietat de desafiaments locals a través del disseny, mentre que València està llesta per a mostrar una història rica i vibrant d'iniciatives efectives de disseny”, ha explicat Luisa Bocchietto, presidenta de la WDO i membre del Comité de Selecció.

La WDO, organització no governamental que cada dos anys designa la Capital Mundial del Disseny, organitzarà el mes de juliol una visita oficial a València per a recaptar dades sobre la ciutat i sobre el projecte, que seran presos en compte en l'avaluació final del Comité de selecció, la decisió definitiva de la qual sobre la ciutat guanyadora es donarà a conéixer a l'octubre.

Durant el primer quadrimestre de 2020 tindrà lloc la cerimònia de la signatura i, a partir d'ací, s'escometrà la planificació del programa. En 2022 es desenvoluparà el pla anual d'esdeveniments marcats per l'Associació València Capital del Disseny, impulsora d'aquesta candidatura.

La candidatura de València, articulada al voltant del lema "El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits", reivindica una manera de mirar amb implicacions geogràfiques, però també estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques.

Suport

Hauria sigut impossible arribar fins ací sense el teixit industrial valencià, i entre el nodrit nombre de companyies valencianes que aposten pel disseny en les seues estratègies estan les empreses promotores d'aquest projecte que han fet possible que la de València siga una candidatura finalista: Actiu, Andreu World, Capdell, Equip DRT, GandiaBlasco, AIDIMME, Istobal, La Impremta, Point, Suavinex, Grup Torrecid, Trèbol, Vondom i Cerveses Túria.

La candidatura també està teixint un entramat de complicitat amb la ciutadania i diferents institucions públiques i privades, a través de jornades participatives, la col·laboració amb les universitats i escoles, la cooperació de diversos mitjans de comunicació i la presentació de la iniciativa en diversos fòrums nacionals i internacionals, així com la seua imbricació en projectes europeus.

La candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte de l'Associació València Capital Mundial del*Disseny i compta amb l'impuls de l'Ajuntament de València, de Presidència de la Generalitat Valenciana, Fira València i La Marina de València. Una candidatura promoguda per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), el Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana i el Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, i que compta amb el suport de tres ministeris: el Ministeri de Cultura i Esport; el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Fa a penes unes setmanes la candidatura va rebre el suport de la Casa Reial espanyola, entre moltes altres institucions.